E Fatura Başvuru Şartları

E Fatura Başvuru Şartları

Dijital çağın en önemli getirilerinden biri de ticari yaşama sağladığı kolaylıklardır. Bu çerçevede ülkemizde ilk olarak 2010 yılında adım atılan e fatura başvurusu nasıl yapılır, işletmeye ne gibi avantajlar sağlar? Tarzında soruların yanıt bulacağı yazımız tam size göre. Özellikle ticari sirkülasyonu yüksek işletmelerde; Fatura Kesme, Gönderme ve benzeri işlemlerinin son derece hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bu uygulamanın işletmelere nefes aldırdığını söylememiz herhalde yanlış bir ifade olmaz. Bunun yanı sıra firmayı işlerlik bakımından verimli hale getiren E-Fatura Uygulaması; Muhasebe, Faturalama, İş sürecinin sağlıklı bir şekilde takibi, Diğer sistemlerle entegrasyon (GİB-ERP), Arşivleme, Kağıt veya Baskı gibi ciddi şekilde maliyet gerektiren uygulamaları büyük ölçüde engelleyerek firmanın enerjisini başka alanlarda değerlendirebilmesini sağlıyor.

E Fatura Kimler İçin Zorunludur

E devlet dönüşüm sürecinde önemli bir yeri bulunan E Fatura, E- Arşiv (Fatura), E- İrsaliye, E- İmza gibi birbirine benzeyen fakat fonksiyonel bakımdan ayrılan birçok uygulama bugün için çok sayıda işletme veya mükellef tarafından kullanılıyor. Yasal dayanağını vergi usul kanunundan alan e fatura uygulaması şimdilik;

  • E ticaret uygulaması bulunup yıllık cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olanlar
  • Normal şartlarda E ticaret yapmasa bile yıllık cirosu 10 milyon TL olanlar

Firmaları kapsamaktadır. Bu noktada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Çünkü e ticaret yapan bazı firmalar bu 5 milyon liralık ciro kriterini yanlış algılayarak sadece internet üzerinden gerçekleştirdiği satış cirosu olarak algılıyor. Bu yanlış bir düşüncedir ve bir firma internet üzerinden ürün veya hizmet satıyor ise normal yollardan fiziki satışlarının cirosunun bu uygulamada dikkate alındığını bilmelidir. Bir başka değişle internet ortamı dışında gerçekleştirdiği tüm satışlardan elde ettiği cironun dikkate alındığını söylememiz mümkündür. Ayrıca e faturanın kesilebilmesi için faturanın kesileceği işletme veya mükellefinde e fatura sistemi içerisinde yer alması şarttır. Faturanın kesileceği kişi veya firmanın e fatura sistemi içerisinde yer almadığı durumlarda ise E arşiv fatura ya da normal kâğıt fatura kullanılması gerekecektir.

E Fatura İçin Gerekli Belgeler

Önümüzdeki yasama yılında yürürlüğe konulmasına kesin gözüyle bakılan taslak yasada 5 milyon liralık kriterin aşağılara çekileceği ve milyonlarca işletmenin e-faturaya geçmesi gerekeceği düşünüldüğünde, şimdiden e fatura için gerekli belgeleri hazırlamakta büyük yarar bulunuyor. Tabi e faturaya geçecek firmanın birde mali mühür alması gerekecektir. Çünkü mali mühür olmadan firmanın statüsü belirlenemez ve yasal sorumluluk yerine getirilmemiş olur. Bu kısa hatırlatma ardından e fatura için gerekli evraklar hangileridir? Kısaca değinelim;

  • E-Fatura başvuru formu(Taahhütnamesi)
  • Elektronik mali mühür sertifika sahibi kişinin ıslak imzalı taahhütnamesinin aslı
  • Başvuru formu ile mali mühür taahhütnamesine şirket adına imza atan, kişi veya kişilerin söz konusu şirkette yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirküleri (noterden onaylanmış örneği)
  • Şirket kuruluş sözleşmesi (şirketin Ticaret Sicil Gazetesindeki kaydı 1-10-2003 tarihi öncesine tekabül ediyorsa; şirket bilgilerinin yer aldığı ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği getirilmesi gerekiyor. Firmanın gazetenin aslını getirmesi durumunda fotokopisi alınarak gelir idaresi başkanlığına onaya sunulmaktadır.

 

E Faturaya Geçmek İçin Firmamızdan Yardım Alabilirsiniz

 

Firma ve mükelleflere profesyonel destek sunan kuruluşumuzdan e faturaya geçmek için yardım alabilir ve uygun fiyatlarla firmanıza üstün bir performans sağlayacak hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Telefonlarımızın günün her saatinde sizleri cevaplamak üzere açık bulundurulduğunu ve eposta adresimizi kullanarak bizlere ulaşmanız durumunda mümkün olan en kısa sürede sizlere geri dönüş sağladığımızı lütfen unutmayınız. E-fatura sistemlerinde optimum çözümleri sizler için geliştiren ve Nitelikli Elektronik Sertifika sağlayıcısı (Nes) kuruluşumuza danışmadan net bir karar vermekten kaçınınız. Esenlikler diliyoruz.

#efaturanedir #nedenefaturakullanmalıyız #yerindeimza