E-Fatura Nedir, Neden Kullanılmalıdır?

E-Fatura Nedir, Neden Kullanılmalıdır?

Satış sonrası kesilmesi zorunlu olan faturalar artık günümüzde E-Fatura şeklinde düzenlenebiliyor. Peki, e fatura nedir, neden kullanılmalıdır veya yararları nelerdir? Sorularına dilerseniz birlikte yanıt arayalım. Öncelikle e Fatura dijital ortamda gerçekleştiğinden başta firmanın kendisi olmak üzere yetkili kurumların mali açıdan firmaları denetlemesini çok daha kolay bir hale geliyor. Bunun yanı sıra vergi kaybının önüne geçilmesini sağlayan e-fatura sistemi aynı zamanda işletmelere de çok önemli avantajlar sağlıyor.

E Fatura Alıcıya ve Satıcıya Yönlendiriliyor

Dijital ortamlarda üretilen e fatura aynı anda hem alıcıya hem de satıcıya yönlendirilen yüksek teknoloji ürünü sunucular içerisinde yapılandırılmaktadır. Giderek yaygınlaşan bu sistemin ilerleyen dönemlerde tüm firmaları kapsayacak şekilde zorunlu bir uygulama halini almasına kesin gözüyle bakılıyor. Hâlihazırda yıllık satış tutarı 25 milyon lira üzerinde gerçekleşen şirketler ile özel tüketim vergisine tabi olmak kaydıyla 10 milyon lira üzerinde yıllık satışı bulunan firmalar için zaten zorunlu bir uygulama olan e-fatura sayesinde birçok karışıklığın önüne geçilmesi de hedefleniyor. Ancak bu noktada önemli bir hatırlatma yapalım; e fatura kullanan firmalar, aynı zamanda e-defter uygulamasına da geçmek zorunda. Fakat şimdilik bu zorunluluk sektör farkı olmaksızın brüt cirosu yıllık 10. Milyon TL ve üzerinde olan firmalar ile E-ticaret firmaları ile sınırlı tutulmuştur. 01-01-2019 tarihinden itibaren bu rakam tüm sektörlerde 5 milyon TL, E-Ticaret zemininde faaliyet yürüten firmaların ise 1 Milyon TL oranına çekileceğinden bu zorunluluğa çok sayıda firmanın ilave olması bekleniyor. Bu noktada hemen önemli bir hatırlatmada bulunalım;  bir gün içerisinde 50.000 (elli bin) TL ve üzerinde kesilmesi gereken faturaların da yine E-Fatura şeklinde düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. 

E-Fatura Avantajları Saymakla Bitmiyor

Akıllı programların varlığıyla çok daha ileri seviyelerde ticari işlemlerin yapılabilmesine olanak sağlayan e-fatura avantajları gerçekten saymakla bitmiyor. 2013 yılında yapılan düzenlemelerle ticari yaşantımıza giren e-fatura işletmeler açısından hangi avantajları getiriyor? Dilerseniz hep birlikte inceleyelim;

  • Öncelikle bu alanda gerçekleşen kırtasiye masraflarının tamamını pas geçmiş oluyorsunuz.
  • Eski sistemlere göre arşivleme çok daha sağlam bir yapıda olduğundan, faturalarınızın kaybolma riski bulunmaz.
  • Bunun yanı sıra eski tarihli bir faturayı saniyeler içerisinde bulabilir ve ihtiyaç duyduğunuz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kâğıt israfını önlediği için çevre dostu bir sistemdir
  • Bir kez gönderildikten sonra artık üzerinde oynama veya tahrifat yapılamaz
  • Bu yöntemle firmalar gelir-gider hesaplamalarını, muhasebe, iç işleyiş denetimi ve yönetim kontrol mekanizmalarını çok daha güvenli bir şekilde yerine getirir.
  • İşlemlerin Gelir İdaresi Başkanlığı kontrolü altında gerçekleşmesini sağlar
  • Önemli derecede zaman tasarrufunu beraberinde getirir
  • Posta yoluyla fatura gönderim maliyetini ortadan kaldırır
  • Raporlama, veri depolama ve denetim imkânlarını maksimum düzeye çıkarır

Görüldüğü üzere e-fatura kullanım avantajları bugün için pilot bir uygulama olmasına rağmen şimdiden işletmelerin zaman bakımından yükünü büyük ölçüde almış durumda. Dolayısıyla gerek firma, gerek tüketici açısından e fatura kavramı son derece olumlu bir gelişme ve kullanılmasının ekonomik getirileri de hayli yüksek. Anti parantez önemli bir bilgi daha aktaralım; e-fatura kullanmak istiyorsanız? Başvurunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden gerçekleştiriyorsunuz.

E Fatura Nasıl Kesilir?

İsterseniz şimdide firmanın ürün veya hizmet aldığı kendi tedarikçileri için düzenlediği e fatura nasıl kesilir? Sorusunu cevaplayalım. Mali açıdan yönetim sistemini başlı başına teknolojik bir konfora dönüştüren e fatura kesebilmek için öncelikle sahip olduğunuz programı iyi bilmeniz gerekiyor. Tabii bu noktada her programın farklı özellikleri olduğunu hemen belirtelim.  Programa giriş, ürün yönetimi, satış yönetimi, finans yönetimi, karar destek bölümleri gibi bölümlerin eksiksiz doldurulması gerekecektir. Lütfen e fatura nedir veya e fatura nasıl kesilir gibi konularda çok daha detaylı bilgi almak üzere bizleri aramaktan çekinmeyiniz. İleri teknoloji ürünü programlarımız ve hizmetlerimiz hakkında sizleri bilgilendirmekten büyük mutluluk duyarız. Esenlikler diliyoruz.

#eFaturaNedir #eFaturaAvantajları #eFaturaNasılKesilir #eFatura #yerindeİmza