E Arşiv Nedir, Kullanmak Zorunlu mu?

E Arşiv Nedir, Kullanmak Zorunlu mu?

İnternet teknolojisi artık ticari alanda çok önemli fonksiyonların yürütülebilmesine imkân tanıyor. Ülkemizde yürürlükte bulunan vergi usul kanunu çerçevesinde şekillenen e arşiv nedir, kullanılması zorunlu mu? Tarzında soruların özellikle işletmeler tarafından sıkça gündeme getirildiği günümüz dijital ticaret platformlarında en fazla merak edilen konuların başında bu konu geliyor. Normal şartlarda kâğıt üzerinde fatura düzenleme, ibraz ve muhafaza etme (arşivleme) zorunluluğu bulunan işletmelerin kanunun tarif ettiği şekilde elektronik ortamda üretilmesi sistemini ifade eden e arşiv uygulamasına Vergi Usul Kanununun 433. tebliğinde yer veriliyor. Burada bir yanlış anlaşılmanın hemen önüne geçelim. Adında geçen arşiv kelimesinden dolayı bir veri depolama uygulaması gibi algılanan E Arşiv, aslında normal fatura veya e-arşiv fatura mükellefi olmayan işletmelere E-mail kanalıyla gönderilen tek taraflı bir fatura çeşididir. Dolayısıyla E-arşiv sistemini kesilen faturaların depolandığı bir program olarak düşünmek yanlış olacaktır.

E Arşiv Sisteminin Fatura Kavramı İle Karıştırılmaması Gerekiyor

Uygulamanın yeni olması ve ticari yaşama tam olarak yansımaması nedeniyle e-arşiv fatura kavramı ile karıştırılan e arşiv depolama sistemi birbirine entegre olmasına rağmen farklı kavramlardır. Aslında basit bir tariflendirme ile elektronik ortamda kesilen faturaların yine aynı program içerisinde farklı kategorilere ayrılması olarak düşünülebilir. Tabii bu noktada e arşiv kullanmak zorunlu mu? Sorusunun cevabını net olarak yanıtlamak yerinde olacaktır. Öncelikle taslak olarak kabul edilen ve koordinasyonu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan e-faturaya kayıtlı olan tüm mükellefler en geç 1 Ocak 2019 tarihine kadar e-arşiv fatura ve e- irsaliye ye geçmek zorundalar.

E Arşiv Sistemi Güçlü Programlardan Oluşuyor

İşletmenin ticari sirkülâsyonuna göre on binlerce dokümanın bir arada tutulması ve bunlara istenildiği anda ulaşılması elbette son derece güçlü programların varlığını gerektiriyor. Yazılım alanında gerçekleştirmiş olduğu hizmetleri arasında profesyonel e arşiv sistemi programlarının da bulunan firmamızı günün her saatinde konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi aktarabilirsiniz. Her şeyden önce zaman ve personel tasarrufu sağlayan bu uygulamalar bütünü ticaretinizin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürümesini sağlayacaktır. Lütfen konu ile ilgili olarak merak ettiklerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyiniz. Sizleri cevaplamak üzere telefonlarımız her zaman açık bulunduruluyor. Hoşça kalınız.

#eArşivUygulaması #eArşivUygulaması #eArşivProgramı #eArşivProgramı #eArşivFaturaSorgulama #eFaturaSitesi  #eFaturaPortalı