E Arşiv Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?

E Arşiv Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?

Artık E fatura sistemlerinin kullanımı yavaş yavaş yaygınlaşıyor ve bunlardan bazıları yasal bakımdan zorunlu tutuluyor. Örneğin e arşiv zorunluluğu kimleri kapsıyor? Veya kimler e faturaya geçmek zorunda? Gibi birçok sorunun yanıtını arayan firmalar genellikle e fatura ile e arşiv faturayı birbirine karıştırmaktadır. Aslında e arşiv kendi başına bir fatura çeşididir ve direkt olarak e-faturanın kesilemediği durumlarda devreye giriyor. Bu isim benzerliklerinde ve sonunda geçen arşiv kelimesinden dolayı birçok kişi tarafından fatura olarak değil de faturaların arşivlendiği bir sistem olarak düşünülüyor. Bu yanlış bir düşüncedir ve bu iki fatura çeşidi aynı işlevlere sahip değildirler.

E Arşiv Fatura 2014 Yılından Bu Yana Kullanılıyor

İlk olarak 2014 yılında ticari yaşama katılan e arşiv fatura aslında e-fatura uygulamasının yeterli gelmediği görülerek düşünülmüş bir sistemdir. Tabii ilk olarak e-fatura adı verildiği için onu tamamlayacak olan ve başka bir takım ilave özellikler kazandırılan e arşiv faturaya yine aynı ismin verilmesi mümkün olmadığından bu yeni fatura çeşidine e arşiv fatura denilerek kavramların karışmasının önüne geçilmek istenmiştir. Öncelikle e arşivin, e faturadan farkı, taraflardan birinin E Fatura sistemine kayıtlı olmasına gerek duyulmamasıdır.  Gönderenin sisteme kayıtlı olduğu fakat alıcının sisteme kayıtlı olmadığı böyle bir durumda e arşiv fatura devreye girerek tamamen elektronik ortamda düzenleniyor ve mükellefe ya da ilgili kişiye iletilebiliyor. Ayrıca gerektiğinde ibraz edilmesi ve bir nüshasının ürün veya hizmet aktarımı sırasında fiziki olarak gönderildiği  e arşiv fatura birçok alanda e faturadan farklı özellikler gösterir.  

E Arşiv Uygulaması Zorunluluğu E Fatura İle Başlıyor

Yıllık cironun baz alındığı e fatura zorunluluğunu takip eden e arşiv uygulamasının zorunlu olabilmesi için 2017 yılında brüt cirosu 5 milyon ve üzerinde olanlar ile internet satışından bağımsız olarak yıllık cirosu 10 milyon lira ve üzeri olan şirket veya kuruluşlar her iki fatura çeşidine geçmek zorundalar. Bu noktada yasal dayanağını vergi usul kanunundan alan uygulamaları firmamızdan temin edebileceğinizi vurgulamak istiyoruz. Dolayısıyla E Arşiv dışında, E İmza, E Serbest Meslek Makbuzu, E Mutabakat, E Defter ve E Yedekleme gibi birçok hizmeti aynı anda bulacağınız firmamız sizi ve şirketinizi baştan sona dijital sisteme entegre edebilmektedir. Lütfen başta e arşiv fatura olmak üzere saymış olduğumuz hizmetlerin detayları ile ilgili olarak sormak istediklerinizi bizlere aktarınız. Sizleri ayrıntılı şekilde cevaplamak üzere web sayfamızda yer alan telefonlar sürekli açık bulundurulmaktadır. Bol kazançlar diliyoruz.

 

#earşivzorunluluğukimlerikapsıyor #earşivuygulaması #earşivprogramı #earşivfaturasorgulama